Tuesday, February 15, 2011

412 - JIPMER 2011 questions with answers - part 1

1. Clue cell is seen in
A.Trichomonas vaginalis
B. Bacterial Vaginosis
C. Candidiasis
D, Herpes

Ans:B. Bacterial Vaginosis(REPEAT)

For repeats we shall not post references

2.Which of the following joint is a syndesmosis?
A.Superior Tibiofibular jt
B.Inferior tibiofibular jt
C.Talocalcaneal
D.Calcaneocuboid

Ans:B.Inferior tibiofibular jt(REPEAT) s type of Fibrous joint

3.Spring Ligament refers to:
A.Plantar Calcaneo-Navicular Ligament
B.Short planatar ligament
C.Long Plantar Ligament
D.--

Ans:A.Plantar Calcaneo-Navicular Ligament

Reference:Kieth and Moore Clinical anatomy

*****Plantar calcaneonavicular (spring) ligament , which extends across and fills a wedge-shaped gap between the sustentaculum
tali and the inferior margin of the posterior articular surface of the navicular. This ligament supports the head of the talus and plays
important roles in the transfer of weight from the talus and in maintaining the longitudinal arch of the foot.

4.Find the mean median and Mode of the following
1,2,2,2,3,4,4,6,7?
Straight answer:
Mean:3.4
Median:3
Mode:2

No reference needed

5.EEG is useful in evaluation of:
A.Intermittent Explosive disorder
B.Panic disorder
C. Anxiety disorder
D.Bipolar Disorder

Ans:A.Intermittent Explosive disorder

Reference : Kaplan and Saddock Psychiatry

Intermittent Explosive Disorder

Intermittent explosive disorder manifests as discrete episodes of losing control of aggressive impulses; these episodes can result in serious assault or the destruction of property. The aggressiveness expressed is grossly out of proportion to any stressors that may have helped elicit the episodes. The symptoms, which patients may describe as spells or attacks, appear within minutes or hours and, regardless of duration, remit spontaneously and quickly. After each episode, patients usually show genuine regret or self-reproach, and signs of generalized impulsivity or aggressiveness are absent between episodes. The diagnosis of intermittent explosive disorder should not be made if the loss of control can be accounted for by schizophrenia, antisocial or borderline personality disorder, ADHD, conduct disorder, or substance intoxication.
******The term epileptoid personality has been used to convey *****the seizure-like quality of the characteristic outbursts, which are not typical of the patient's usual behavior, and to convey the suspicion of an organic disease process, for example, damage to the central nervous system. Several associated features suggest the possibility of an epileptoid state: the presence of auras; postictal-like changes in the sensorium, including partial or spotty amnesia; and hypersensitivity to photic, aural, or auditory stimuli.

6. Sigmud freud'sPrimary Process of thinking is

A.unconcious and primitive aspect
B.absent in dreams
C.Illogical and bizzare
D.Rational

Ans:C.Illogical and bizzare

Reference:Kaplan and Saddok Psychiatry

The mechanisms of condensation, displacement, and symbolic representation are characteristic of a type of thinking that Freud referred to as ****primary process. *****This primitive mode of cognitive activity is characterized by ***illogical, bizarre, and absurd images that seem incoherent.

7.Linezolid belongs to which class of Drugs?
A.Macrolide
B.Aminoglycoside
C.Oxazolidinones
D.Streptogamins

Ans:C.Oxazolidinones

Reference: Katzung Pharmacology
Linezolid is a member of the *****oxazolidinones, a new class of synthetic antimicrobials. It is active against gram-positive organisms including staphylococci, streptococci, enterococci, gram-positive anaerobic cocci, and gram-positive rods such as corynebacteria and Listeria monocytogenes. It is primarily a bacteriostatic agent except for streptococci, for which it is bactericidal. It is active in vitro against Mycobacterium tuberculosis.

8.Which of the following Antibiotics has a NONSPECIFIC MAO INHIBITOR activity?
A.tazobactum
B.ampicillin
C.spectinomycin
D.Linezolid

Ans:D.Linezolid

Reference:Goodman and Gilman Pharmoacology

Linezolid is a weak, ******nonspecific inhibitor of monoamine oxidase. Patients receiving concomitant therapy with an adrenergic or serotonergic agent or consuming more than 100 mg of tyramine a day may experience palpitations, headache, or hypertensive crisis. Peripheral and optic neuropathy, which seem to be reversible upon drug discontinuation, have been reported with prolonged use.

9.Nephrotic syndrome associated with malaria due to infection of
A.P.falciparum
B.P.malariae
C.P.ovale
D.P.vivax

Ans:B.P.malariae

Referece:Harrison Principles Of Internal Medicine

Quartan Malarial Nephropathy

Chronic or repeated infections with ****P. malariae (and possibly with other malarial species) may cause soluble immune-complex injury to the renal glomeruli, resulting in the ****nephrotic syndrome. Other unidentified factors must contribute to this process since only a very small proportion of infected patients develop renal disease.

10. which agent is effective in killing spores?
A.Alcohol
B.Phenol
C.Chlorine
D.Aldehyde

Ans:D.Aldehyde(REPEAT)

11.Colour of urine in phenol poisoning?
A.Red
B.Green
C.Yellow
D.Blue

Ans:B.Green(REPEAT 2010--answer by PG PYREXIA)

12.Hypocalcemia is associated with:
A.Metabolic acidosis
B.QT prlongation
C.--
D.--

Ans:B. QT prolongation(REPEAT)

13.OC pills has been shown to be useful in the prevention of which of the following Malignancies:TRICKY ONE...
A.ca colon
B.ca endometrium
C.ca breast
D.ca Ovary

Ans: D>B

OCP use decreses the risk of Ovarian and Endometrial cancer with more effectiveness for Ca Ovary----""""Open for discussion"""

14. Short head of biceps atttached to :
A.coracoid process
B.supraglenoid tubercle
C.acromion process
D.bicipital groove
Ans:A. coracoid process(REPEAT)

15.vasectomy leads to A/E
A.Scrotal hematoma
B.Infection
C.Decreased libido
D.Anti spermin antibody

Ans: C.decreased libido(REPEAT)

16. Carbon monoxide poisoning is type of
A.Anemic hypoxia
B.Histotoxic hypoxia
C.Hypoxemic hypoxia
D.Stagnant hypoxia

Ans:A.Anemic hypoxia

Reference:Ganong's Physiology

CO is toxic because it reacts with hemoglobin to form carbon monoxyhemoglobin (carboxyhemoglobin, COHb), and COHb cannot take up O2 (Figure 36–15). Carbon monoxide poisoning is often listed as a ****form of** **anemic hypoxia because the amount of hemoglobin that can carry O2 is reduced, but the total hemoglobin content of the blood is unaffected by CO.

17. Posterior gastric artery is a branch of
A. Splenic art
B.Hepatic art
C.Left gastric.
D. Right Gastric artery

Ans.A.Splenic artery


18.VDRL Is most sensitive in the diagnosis of which stage of syphilis?
A.Primary
B.Secondary
C.Tertiary
D.Reactivation

Ans:B.Secondary(REPEAT2009 JIPMER)

19. Carpal tunnel syndrome is due to compression of
A.Median nerve
B.Ant.interosseus ner
C.Radial nerve
D.Ulnar nerve

Ans:A.Median nerve(REPEAT)

20.Which has least hypotensive side effect?
A.Flufenazine
B.Trifluoroperazine
C.Thioridazine
D.Haloperidol.

Ans:C.Thioridazine(REPEAT 2009)

21. Which of the following Nuclei DOES not lie in the floor of 4th ventricle ?

A. Abducens Nerve
B. Facial Nerve
C. Hypoglossal Nerve
D. Vagus Nerve

Ans:B.Facial nerve(REPEAT JIPMER 1992)

22.Mackintosh curved blade laryngoscope is used in ?
A.Indirect laryngoscopy
B.Direct laryngoscopy
C.Video laryngoscopy
D.--

Ans:B.Direct laryngoscopy

23.Grasp reflex deveops at?
A.20 weeks
B.24Weeks
C.28 weeks
D.32 weeks

Ans:C.28 weeks
Reference: Nelson pediatrics

24.killed vaccine ?
A.polio
B.hepatitis b
C.yellow fever
D.Japanese encephalitis

Ans:D.Japanese encephalitis (REPEAT)

25.Which is Eaton agent ?
eaton agent ?
A.Mycoplasma
B.H.influenza
C.Klebsiella
D.--

Ans:A.Mycoplasma

26.Hassal corpuscles are seen in?
A.Thymus
B.Thyroid
C.Parathyroid
D.--
Ans:A.Thymus

27.Cystisarcoma phylloides TOC in a young female?
A.Wide excision with a margin
B.WE and chemo
C.WE and Radio
D.--

Ans:A.Wide excision with a margin

Reference:Sabiston surgery

****Local excision of a benign phyllodes tumor is curative, and clearly benign tumors are treated like a fibroadenoma. There is a group of intermediate tumors, so-called borderline phyllodes tumors, in which it is difficult to assign a benign label. These tumors are treated by excision with margins of at least 1 cm. Affected patients are at some risk for local recurrence, most often within the first 2 years after excision, and close follow-up with examination and imaging allows early detection of recurrence.

28.Pepsin is activated by:
A.HCL
B.Enterokinase
C.--
D.--

Ans:A.Hcl
Refernce:Ganong physiology

The pepsin precursors are called pepsinogens and are activated by ***gastric acid.

29.In post natal period the greatest growth in the CNS is of?
A.Cell body
B.Axon
C.Dendrite
D.Size of perikaryon

Ans:C.Dendrite(REPEAT--KCET 2001)

30.Ongoing hemolysis by whic of the following
A. Target cells
B. Acanthocytes
C. Schistocytes
D. ---
Ans:C Schistocytes

31.All muscles are innervated by oculomotor nerve except

a. superior rectus
b. inferior rectus
c. lateral rectus
d. medial rectus
Ans - c LR

32.Insulin mediated uptake of glucose into muscle is through?
A.GLUT 2
B.GLUT 4
C.--
D.--

Ans:B.GLUT 4
Reference:Lippincott Biochemistry

Membrane effects of insulin: Glucose transport in some tissues, such as skeletal muscle and adipocytes, increases in the presence of insulin (Figure 23.Cool. Insulin promotes the recruitment of insulin-sensitive glucose transporters ***(GLUT-4, see p. 97) from a pool located in intracellular vesicles. [Note: Some tissues have insulin-independent systems for glucose transport

33.Northern Blotting is for:
A.RNA
B.DNA
C.Protein
D.--

Ans:A.RNA

34.Trotters triad includes all except?
A. Diplopia
B. Conductive deafness
C. Ipsilateral temporoparietal neuralgia
D.Palatal paralysis

Ans:A. Diplopia

35.immuno complex reaction
A. Type 1
B. Type 2
C. Type 3
D. Type 4

Ans:C. Type 3(REPEAT)

36.7-Methyl guanosine cap is present in?
A.mRNA
B.tRNA
C.rRNA
D.DNA

Ans:A.mRNA

37.lactating mother best contraceptive is
a. monophasic pill
b. biphasic pill
c. triphasic pill
d. mini pill
Ans: D .minipill(REPEAT)

38.Juene syndrome is
1.AR
2.AD
3.X LINKED DOMINANT
4.X LINKED RECESSIVE
Ans:1.AR
Reference:Emedicine

39.Sample of spinal cord preseved in...
a.oleander poisoning
b.war gases
c.Strychnine poisoning
d.arsenic poisoning

Ans:c.Strychnine poisoning (REPEAT)

40.Candida albicans infection seen in
A. chronic granulomatous disease
B. leukocyte alkaline def
C. myeloperoxidase deficiency
D. chediak - hegasky syndrome

Ans:C. myeloperoxidase deficiency

Reference:Harrison Medicine

Clinically normal except in patients with underlying disease such as diabetes mellitus; then ****candidiasis or other fungal infections

41.Kimmesteil wilson lesion is
A.Hyaline arteriosclerosis
B.Nodular glomerulosclerosis
C.--
D.--

Ans: B.Nodular glomerulosclerosis(REPEAT)

42.Function of ubiquitin in the Cell is?
A.Degradation of intracellular protein
B.Endocytosis
C.?? No mention of apoptosis in the Q
D.Plays an important role in acute inflammation

Ans:A.Degradation of intracellular protein(REPEAT)

43.Sudden onset of Delsuions De Novo in a 35yrs old man with no previous symptom should prompt the physician to think of?

1.substance abuse
2.schizophrenia
3.--
4.--

Ans:1.substance abuse

44.bulls eye retinopathy is seen in toxicity of? A.quinine
B.tobacco
C.ethanol
D.Choroquine

Ans:D.Choroquine(REPEAT)

45.pterygium causes?
A. astigmatism
B.Myopia
C.Hypermetropia
D.--

Ans:A. astigmatism

Reference:Khurana Ophthalmology

Pterygium is an asymptomatic condition in the early stages, except for cosmetic intolerance. Visual disturbances occur when it encroaches the pupillary area or due to corneal ****astigmatism induced due to fibrosis in the regressive stage.

46.Coxsackie A virus causes all except
A. aseptic meningitis
B. herpangina
C. pleurodynia
D. bornholm ds
Ans:D. bornholm ds

Reference:Nelson Pediatrics

Pleurodynia (Bornholm disease) is an epidemic or sporadic illness characterized by paroxysmal thoracic pain, due to myositis involving chest and abdominal wall muscles. Etiologic agents are most frequently coxsackieviruses B3 and B5, as well as coxsackieviruses B1 and B2 and echoviruses 1 and 6.

47.Drug most useful for Bacteriodes fragilis is?
A.cefipime
B.ceftazidime
C.cefoxitin
D.cefotetan

Ans:D.cefotetan

Reference : Goodman and Gilman Pharmacology

Cefotetan is a cephamycin, and like cefoxitin, it has *****good activity against ****B. fragilis. It also is effective against several other species of Bacteroides, and it is slightly more active than cefoxitin against gram-negative aerobes. After an intramuscular dose of 1 g, peak plasma concentrations of cefotetan average 70 g/ml. It has a half-life of 3.3 hours (Phillips et al., 1983; Wexler and Finegold, 1988). Hypoprothrombinemia and inhibition of vitamin K activation with bleeding have occurred in malnourished patients receiving cefotetan owing to the methyl-tetrazole-thiomethyl (MTT) group at position 3; this is preventable if vitamin K is administered as well.

48.Long acting local anaestheic agent
a. procaine
b. lidocaine
c. bupivacaine
d.--
Ans:c. bupivacaine

49.which antiepileptic drug is idicated in pregnancy ?
a. valproic acid
b. carbamazepine
c. trimetazadone
d. dilatin
Ans:B. carbamazepine

50.True about glasgow coma scale ?

a. highest score means bad prognosis
b. It includes measuring pupillary size
c. --
d. it include verbal response

Ans:d. it include verbal response. 

5 comments:

ganesh said...

thanks a lot

thaslim said...

it helps prepare the exam esily

raji said...

thank u sir....................

raji said...

thank u sir..

$iva said...

thank u......

FeedBurner FeedCount